Бруксизм (скреготіння зубами уві сні)

Бруксизм - захворювання, при якому відбувається мимовільне скорочення жувальних м'язів під час сну, що супроводжується скреготом зубів. Найчастіше захворювання проявляється в дитячому віці. Під час таких нападів, тривалістю кілька хвилин, може порушуватися пульс, дихання і тиск.

Основні причини бруксизма точно досі не з'ясовані. Але захворювання спостерігається часто у людей, схильних до стресів, до агресії, з порушенням глибини сну і схильних до емоційних навантажень.

Скреготіння зубами можуть звертатися виступаючі пломби, які призводять до незначної асиметрії змикання зубних рядів, що викликає головні, лицьові і шийні напруги. Ознаки бруксизма зустрічаються у людей з патологією будови обличчя і захворюваннями скронево-нижньощелепного суглоба, з порушенням прикусу, при патологічної стертості зубів; з високою чутливістю зубів; розхитування і переломами зубів; з головним болем; спазмами лицьових м'язів; при болях у вухах, в придаткових пазухах носа, в шиї, в плечах, в спині, а також при епілепсії.

Існують денний і нічний бруксизм. Денний бруксизм проявляється в звички сильно стискати зуби під час емоційної напруги до характерного скреготу. Нічний зустрічається набагато частіше і проявляється як сильне стискання щелеп і скрегіт зубів під час сну. Регулярні прояви цього захворювання можуть негативно позначатися на здоров'ї емалі зубів і щелепних суглобів. Часто спостерігається стирання дентину, карієс і запалення періодонтальних тканин. Бруксизм може завдати шкоди суглобу нижньої щелепи.

Діагноз можна підтвердити за допомогою спеціального полісомнографіческого дослідження, при якому реєструється специфічна картина спастичного скорочення жувальних м'язів. При виборі методу лікування, перш за все треба знайти причину прояви бруксизма. Існує кілька рекомендацій по лікуванню:

   • психотерапія, спрямована на виявлення та усунення конфліктів,

   • застосування методик по розслабленню (гіпноз, психотерапія, акупунктура, прогулянки, ванни, музика, читання),

   • використання приладів, заснованих на ефекті біологічного зворотного зв'язку,

   • якщо захворювання викликане виступаючими пломбами, необхідно їх підчистити,

   • використання термомоделіруемих кап з термопласту під час сну, які виготовляється стоматологом індивідуально для кожного пацієнта за формою і розміром зубів. Капа надаватися на верхні зуби і оберігає їх від тертя об нижні зуби,

   • для захисту зубів в денний час використання спеціальних шин, які можна носити постійно. Шина розміщується в глибині і залишається непомітною для оточуючих.

Лікування бруксизма за допомогою денних кап забезпечує реконструкцію положення суглобової головки, тим самим усуваючи причину спазм щелепно-лицьових м'язах.

Але треба мати на увазі, що капи і шини не усуває причину виникнення бруксизма. Паралельно з лікуванням, пацієнтам необхідно дотримуватися наступних правил:

   • стежити за тим, щоб в закритому стані верхні і нижні зуби не стикалися,

   • при мимовільному стисненні щелепи, намагайтеся її розслабляти;

   • уникати стресових ситуацій, навчитися справлятися з ними за допомогою масажу, релаксація, йоги, легких фізичних вправ;

   • завантажувати щелепи роботою, наприклад, за допомогою вправ з жувальною гумкою.