Чому зубну нитку називають флосом

Кожен зуб складається з п'яти поверхонь і кожна з них потребує регулярного та якісного очищення. Якщо ми користуємося лише зубною щіткою, то очищаємо тільки 3 з 5 зубних поверхонь, відбувається це тому, що до останніх двох поверхонь зуба просто не можливо дістатися за допомогою зубної щітки, а значить - не вдається і повністю видалити з проміжків між зубами залишки їжі, які в подальшому можуть спричинити утворення зубного нальоту, каменю, захворювання ясен, карієс і неприємний запах.

Перша зубна нитка була випущена компанією Codman & Shurtleff в 1882 році, але до 90-х років XX століття вона була зовсім не популярною. Сьогодні ж жителі європейських країн вже не уявляють свій щоденний догляд за ротовою порожниною без цього нехитрого пристосування.

Сучасні флоси виготовляють з нейлону – міцного полімерного волокна, але до Другої світової війни в якості матеріалу для виготовлення флоса використовували шовк, тому нитка і отримала таку назву: у перекладі з англійської «floss» позначає «шовк-сирець».

Існує кілька різновидів цього пристосування. Вибираючи оптимальний для себе варіант, варто відштовхуватися від анатомічних особливостей будови щелепи і ширини простору між зубами. Виділяють наступні види зубних ниток:

-вощені і невощені;

-плоскі (стрічкові) і круглі;

-різної товщини;

-з просоченнями і без;

-для очищення ортодонтичних конструкцій — суперфлоси.

Вибираючи між вощеною або невощеною зубною ниткою, варто враховувати, що перший варіант буде більш зручним у застосуванні новачками. Оброблена воском нитка легше прослизає в міжзубний простір, лагідніше і делікатніше контактує із зубною поверхнею. Користуючись вощеним флосом, ризик завдати травми яснам нижче. До того ж в процесі експлуатації нитка залишається цілісною, в той час як невощена нитка розшаровується на окремі волокна. Завдяки цьому забезпечується більш якісне очищення, але для застосування невощенных ниток потрібно «набити руку».

В залежності від ширини проміжків між зубами можна використовувати нитку різної товщини і виду перерізу. Тим, у кого міжзубний простір широкий, рекомендується використовувати товстіші флоси з круглим перетином. Для людей з щільно розташованими зубами, в тому числі і скученими - більше підходять супертонкі зубні нитки з плоским перетином.

В якості просочення найчастіше використовуються:

-освіжаючі ароматизатори, наприклад, ментол, бергамот, лимон;

-зміцнюють емаль та захищають від карієсу добавки, такі як фторид натрію;

-антисептики, приміром, хлоргексидин.

Завдяки просоченням, флосс не тільки чистить, але і освіжає подих, служить профілактикою карієсу, зміцнює емаль, пригнічує число бактерій у ротовій порожнині.

Для тих, хто носить брекети, незамінним помічником по догляду за ними стане зубна нитка -суперфлос. Зовні вона відрізняється від флоса тим, що представлена відрізками, частини яких мають різну щільність, діаметр і функцію. Суперфлос ефективно очищає замочки брекет-систем.

Зубна нитка суперфлос потрібна при наявності мостоподібних протезів та імплантів.

Також існує зубна нитка на пластиковому тримачі. Такі пристосування існують з 1985 року, але, на жаль, багато хто не знають, для чого вони призначені. Вони мають кілька переваг у порівнянні зі звичайним флосом:

-при чищенні торкатися руками нитки не доведеться, тому процедура буде більш гігієнічною;

-не потрібно занадто широко розкривати рот;

-в процесі чищення друга рука залишається вільною;

-пластиковий тримач еластичний, за рахунок цього легко чистити далекі зуби.

Такі нитки одноразові, вони упаковані в коробочки по 30-50 штук. Існують міні-варіанти для дитячих зубів.

Як користуватися зубною ниткою

Як правило, складним виявляється тільки перший раз використання зубної нитки.  Перш за все необхідно ретельно помити руки для того, щоб нейтралізувати бактерії, які могли б потрапити в ротову порожнину. Сама ж процедура використання флоса досить таки проста - від мотка нитки потрібно відірвати 20-30 сантиметрів, які необхідно намотати на вказівні пальці обох рук так, щоб між пальцями залишився проміжок у кілька сантиметрів потім потрібно щільно притиснути нитку до стінки одного з зубів і опустити її вниз у напрямку від ясен до ріжучого краю, аналогічно потрібно очистити сусідній зуб. Процедура повторюється для кожного проміжку, причому використовується кожен раз нова ділянка нитки. Не потрібно економити нитку. Варто розуміти, що якщо вводити один і той же шматочок нитки в різні проміжки по черзі, то належний ефект очищення досягнуто не буде. Мікроби з однієї частини ротової порожнини просто перемістяться в іншу. З обережністю потрібно очищати ділянки біля самих ясен, тому що можна поранити їх. Зазвичай так і відбувається, але тільки при декількох перших застосуваннях, пізніше, в міру вироблення досвіду, ця проблема зникає.  Якщо раптом у процесі чищення ви пораните ясна, потрібно скористатися ополіскувачем для порожнини рота зі знезаражувальним ефектом.

Флос – це дуже корисне пристосування, але користуватися ним можуть не всі. При карієсі, пародонтиті та пародонтозі краще цього не робити, так як можна погіршити стан ясен або пошкодити уражений зуб. Крім того, маленьким дітям не можна самостійно використовувати зубну нитку із-за ризику пошкодити ясна. Стоматологи рекомендують починати користуватися флосом дітям з восьмирічного віку, але спочатку обов’язково під наглядом дорослих.

Щоб не загубитися серед розмаїття флосів, краще всього при виборі цього пристосування проконсультуватися зі своїм стоматологом, який, виходячи зі стану і особливостей зубів, підкаже Вам, який тип нитки є найкращим для Вас і надасть більш детальні індивідуальні рекомендації стосовно ефективного викоистання.