Правильна гігієна зубів

Красиві зуби — це показник здоров’я, культури, статусу і навіть матеріального благополуччя. Неприємний запах з рота чи погані зуби можуть назавжди сформувати негативне враження про людину. Як наслідок, це може вартувати хорошої посади, авторитету серед знайомих та приязного спілкування з оточуючими. Тому дуже важливо правильно доглядати за зубами і своєчасно звертатися до стоматолога, адже ідеальні зуби від природи тепер рідкість.

Щоб мати гарні і здорові зуби, за ними потрібно ретельно доглядати. Основне — чистити зуби вранці і увечері та раз на півроку відвідувати стоматолога. Це допоможе зберегти зуби здоровими і попередити появу стоматологічних захворювань. Якщо виникають певні проблеми з зубами і яснами, больові відчуття чи набряки, слід негайно звернутися до стоматолога, не відкладаючи візит на потім.

Появу яких проблем може спричинити неправильний догляд за зубами?

Найчастіше — карієс, пародонтоз, ортодонтичні проблеми (викривлення зубів). Також неправильний догляд може спричинити появу неприємного запаху з рота, чутливості зубів та інших стоматологічних проблем.

Для чого необхідна професійна гігієна порожнини рота?

Зубний камінь, який знаходиться зверху на зубах — не найбільша проблема. Найбільша загроза — це камінь, що проростає між яснами. Він травмує зв’язки, які утримують зуби, що може призвести до значних проблем. Під час професійної гігієни видаляється м’який зубний наліт і тверді відкладення (зубний камінь) з поверхні зубів та з-під ясен. Потім проводиться полірування зубів і за бажанням відбілювання. Крім того, стоматолог консультує пацієнта з питань правильної гігієни порожнини рота і добирає засоби для домашнього догляду.

Для чого проводиться полірування зубів?

Після видалення м’яких і твердих відкладень, зуби уже стають гладенькими. Однак, полірування забезпечує довготривалий захист — наліт менше відкладається на зубах, внаслідок чого зубний камінь довше не утворюється.

Як часто слід проводити професійну гігієну і скільки часу триває процедура?

Рекомендовано проводити професійну гігієну порожнини рота два–чотири рази на рік. Тривалість процедури визначають індивідуально, залежно від стану ротової порожнини. В середньому — від тридцяти хвилин до години.

Чи болісна ця процедура?

Професійна гігієна — процедура безболісна. Дуже рідко, при підвищеній чутливості зубів, може знадобитися легка анестезія. Однак, це не є обов’язковим, лише за бажанням пацієнта.

Професійна гігієна може пошкодити зуби, пломби, ясна?

Професійна гігієна не може пошкодити зуби, пломби та ясна. Навпаки, під час гігієни лікар може помітити проблеми з зубами та пломбами і повідомити про це пацієнта.

Професійна гігієна подовжує строк служби пломб і коронок?

Так, звичайно. У випадку, коли людина не проходить своєчасну професійну гігієну, то стоматологічна клініка знімає гарантію на встановлені пломби і коронки. Для того, щоб не втратити гарантію, необхідно хоча б раз на півроку відвідувати стоматолога і робити професійну гігієну ротової порожнини.

Чого не можна робити одразу після професійної гігієни?

Першу добу після професійної гігієни варто утриматися від вживання яскраво забарвленої їжі, кави та чаю.